Zanimljivosti

Koji je najprodavaniji auto u vašoj zemlji, i po svijetu?

Svijet se mijenja pod našim kotačima. Proizvođači automobila jure za tržištem koje se brzo razvija i koje želi učinkovitost, luksuz i održivost. Vlade poduzimaju korake za elektrifikaciju svoje nacionalne flote tijekom sljedećeg desetljeća. Elon Musk čini cyberpunk stvarnim. Vozila se voze sama. Znamo li nešto pouzdano o automobilskoj industriji? Da.

Podaci o međunarodnoj prodaji su nam dostupni i predstavljaju tržište koje se možda mijenja, ali zna što voli. Toyota je u 2019. prodala 1,48 milijuna Corolla, što ju čini najprodavanijim automobilom 15. godinu zaredom. Najprodavaniji novi model u osnovi je čarobna čarolija za uspjeh: pristupačan … Volkswagen … SUV, a Škoda predvodi u istočnoj Europi.

Budget Direct se zapitao kako prodaja automobila izgleda od zemlje do zemlje. Koristili su BestSellingCarsBlog za prikupljanje podataka na kraju godine iz svake zemlje od 2019. Otkrili su najprodavaniju marku/model prema broju prodanih modela i stvorili niz karata za prikaz najpopularnijeg automobila u (gotovo) svakoj zemlji na svijetu. Ako nije bilo podataka za određeno mjesto, ostavili su polje prazno.

Ključni nalazi istraživanja:

  • Toyota je najprodavaniji brand u 41 zemlji, što ga čini najzastupljenijim proizvođačem u našoj studiji.
  • Toyota Hilux najprodavaniji je automobil u Australiji, s 47.649 prodaja u 2019.
  • Najprodavaniji automobil u SAD-u je Ford F-150, s 896.526 prodaja u 2019.
  • Hilux je najzastupljeniji model u našoj studiji, kao najprodavaniji u 16 zemalja.

Koji je najprodavaniji auto u vašoj zemlji?

Europa

Kad zatvorite oči i zamislite prodaju auto modela u Europi, vjerojatno neće biti puno u krivu. Češki proizvođač Škoda nastavlja dominirati pristupačnim automobilskim krajolikom na istoku, čak i ako njegovi najnoviji modeli više ne dolaze s recenzijama poput “Porschea istočne Europe”. Octavia je broj jedan u osam europskih zemalja, uključujući Češku, gdje je prošle godine prodala 21.663 primjeraka.

najprodavaniji auto,
Izvadak svjetske karte za Hrvatsko okruženje gdje je vidljiva dominacija Škoda Octavije modela (izvor).

Volkswagen Golf ostaje pouzdan najprodavaniji auto u srednjoj Europi – Njemačkoj, a Peugeot je u Francuskoj ostvario prodaju 87.285 jedinica modela 208. Europa je jedini kontinent na kojem i Tesla 3 model ostvaruje vodeći uspjeh prodaje jer je broj 1 u Nizozemskoj i Norveškoj, gdje Elon Musk zapravo prodaje više automobila nego što njegov tim uspijeva proizvesti.

najprodavaniji auto,

Sjeverna Amerika:

najrpodavaniji auto,

U Sjevernoj Americi kupci vole pouzdan Ford. Pickup modeli Forda, F-serije, je najprodavaniji auto u SAD-u i Kanadi.

Meksiko je jedina zemlja s Nissanom Versa na vrhu svoje tabele. Nissanova udobna limuzina ostaje i pristupačna i pouzdana, iako se luksuzne opcije dodaju kroz godine. Japanski proizvođač prošle je godine u Meksiku prodao 87.127 Versa, a cijene su ostale niske zahvaljujući Nissanovoj tvornici za montažu Aguascalientes.

Fordova F-Serija je #1 u Kanadi 11-stu godinu zaredom.

Bliski Istok i Središnja Azija

Toyota je vodeća u devet od 15 zemalja za koje su dostupni podaci u ovoj regiji. Arapi vole Toyote: gotovo svaki arap favorizira Toyotu, a 56% Arapa Japan povezuje s proizvodnjom automobila.

U Iranu je najprodavaniji auto dugo bio SAIPA Pride, kopija Kia Pridea koju je izradilo Société Anonyme Iranienne de Production des Automobiles. Iako je ozloglašeno nepouzdan, Pride (Ponos) je prošle godine kupilo 162.985 Iranaca. No, unatoč legendi i prodaji, proizvodnja modela bi trebala biti biti prekinuta zbog sigurnosnih razloga.

Azija i Oceancija

S australskim vozačima nema petljanja. Znaju što vole, a to je Toyota Hilux – automobil koji je broj jedan u najvećem broju zemalja u našoj studiji (16, uključujući Argentinu, Keniju, Panamu i Tajland). Ovo je četvrta godina zaredom za Hiluxa koji je na vrhu u Australiji, iako je Kia Cerato najznačajnije vozilo u smislu rasta prodaje (+16,8% u 2018.).

Corolla, Land Cruiser 70 i Vios drugi su popularni modeli Toyote u cijeloj regiji. Jedini Ford koji se na ovoj karti pojavio kao najprodavaniji auto je Ranger, koji je vodeći na Novom Zelandu – gdje je ostvario status “kultnog automobila”!

Svjetska karta

Ova karta od Budget Direct osiguravajuće kuće prikazuje najprodavanija vozila-modele u svijetu, koristeći podatke s kraja 2019.g.

Detaljnu kartu možete pogledati ovdje.

Za više informacija o ovom temi i drugim dijelovima svijeta možete pogledati na VC.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button