Zanimljivosti

HDZ je na izborima podržao SDP-ovog kandidata koji zabranjuje obilježavanje 50-te godišnjice smrti domoljuba Viktora Kancijanića

U nedostatku vlastitog kandidata za izbore, Općinska organizacija HDZ-a Tinjan za načelnika je podržala SDP-ovog kandidata Gorana Hrvatina.

Potvrdio je to Boris Mofardin, predsjednik tinjanskog HDZ-a. -”Podržavamo ga kao kvalitetnu osobu, neovisno u kojoj je stranci”, rekao je Mofardin.

Marin Roce, predsjednik istarskog HDZ-a u tome nije vidio ništa sporno. Hrvatin je čovjek koji surađuje s našim ljudima, oni nisu imali drugo rješenje i odlučili su tako, kazao je Roce, napominjući kako oni ne podržavaju ni SDP ni IDS. Drži da je u malim sredinama suradnja potrebna, piše NET.

Matica hrvatska, ogranak Pazin oglasio je i pozvao na obilježavanje obljetnice pogibije, ponosa Istre Viktora Kancijanića, jer taj heroj rođen je upravo u Tinjanu kraj Pazina.

Međutim Goran Hrvatin je zabranio obilježavanje 50-te godišnjice smrti hrvatskog emigranta i domoljuba Viktora Kancijanića, jednog od pripadnika grupe Fenix. Zabrana ide toliko da je zabranio i održavanje mise zadužnice. SDP Tinjan predvođen Goranom Hrvatinom je također prije nekoliko godina odbio i postavljane spomen ploče Viktoru Kancijaniću u Tinjanu a čak su pokušali spriječiti i postavljanje njegove spomen ploče na groblju.

Viktor Kancijanić je ubijen 2. srpnja 1972.g . Imao je 27 godina kada je kao pripadnik grupe Feniks, 20. lipnja 1972. ušao u tadašnju državu. Ta povijesna epizoda, kao i sudbina 19-orice hrabrih domoljuba je poznata.

Cilj borbe čiji su plamen pokušali zapaliti jest samostalna država Hrvatska. Hrvatski narod je do svoje slobode i samostalnosti došao dva desetljeća poslije.Dakle ove godine obilježavamo pola stoljeća pogibije i smaknuća 18-orice heroja (Ludvig Pavlovic je osuđen na dugogodišnju robiju i ubijen 18.9.1991.).

Matica hrvatska, ogranak Pazin oglasio je i pozvao na obilježavanje obljetnice pogibije, ponosa Istre Viktora Kancijanića, jer taj heroj rođen je upravo u Tinjanu kraj Pazina.

No narečeni drug neoprezno se poigrao nekim zakonskim pa i ustavnim kategorijama. On poziv na obilježavanje ove obljetnice naziva “neprihvatljivim sadržajem koji je protivan Ustavu RH pa i statutu općine Tinjan”. Također u društvenom domu zabranjuje okupljanje “u svrhu promicanja neprihvatljivih ciljeva i sadržaja”. Da pojednostavimo.

Je li to drug Hrvatin upravo objavio da je neovisnost Hrvatske i nestanak Jugoslavije “neprihvatljiv sadržaj”, a borba za neovisnost “neprihvatljiv cilj”? Mislim da su on i njegova stranka dužni objašnjenje javnosti. A pitanje i za HDZ je li i dalje podržavaju Hrvatina?

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button