Vijesti

HANFA pokrenula nadzor po službenoj dužnosti

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) nakon objavljenog novinarskog članka na portalu Index.hr, pokrenula je nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke prekršili Odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija, prenosi hrt.hr.

Kako bi mogla utvrditi potpuno i točno činjenično stanje, HANFA je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora te će temeljem tih saznanja provesti analize i donijeti zaključke, stoji u priopćenju te agencije.

HANFA će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima.

HANFA,
Slika: Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je nadzorno tijelo u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju / Foto: snimka zaslona

Prema Uredbi o zlouporabi tržišta, HANFA kontinuirano prati i provodi nadzor moguće zlouporabe tržišta i samostalno reagira ako primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje temeljem povlaštenih informacija, no zaprima i prijave na sumnju na zlouporabu tržišta.

Takve sumnje Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga uvijek može prijaviti Zagrebačka burza, investicijsko društvo, ali i bilo tko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno, što mogu i u ovom slučaju prijavom na adresu [email protected].

Treba pritom istaknuti da kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a tako da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zlouporabu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta. U dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a, HANFA nema ovlasti za pokretanje nadzora, istaknuto je u priopćenju. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button