Izbor uredništva

BPNP-ekstremistička skupina koja privlači mlade Bošnjake

BPNP je ekstremistička skupina koja privlači mlade Bošnjake.

Ovaj de facto ilegalni pokret djeluje već deset godina, a o njemu se malo zna osim da na svojim mrežnim stranicama uz ideje svojstvene svim ekstremističkim desničarskim pokretima promiče i bošnjački nacionalizam.

Kako se ističe u analizi BIRN-a, BPNP je znatno otvorenije od drugih sličnih organizacija promovirao nacionalsocijalizam kako ga je osmislio Adolf Hitler te u svom programu navodi kako želi stvoriti državu u kojoj ne bi bilo mjesta za Židove i pripadnike drugih manjina. BiH bi po njihovim zamislima bila zemlja u kojoj mogu živjeti “jedino ljudi koji pripadaju europskom genetskom i kulturnom nasljedstvu, gdje su Bošnjaci uključeni”.

BPNP kao organizacija nije registriran, a jedan od njegovih pripadnika koji skriva svoj stvarni identitet za BIRN je kazao kako su od toga odustali jer su shvatili da im ne bi bilo dopušteno zakonito djelovati uz promoviranje neonacističke ideologije.

BPNP – jezgra je u inozemstvu

Prema tvrdnjama osoba koje su bile ili su još uvijek članovi pokreta njegovu jezgru čine osobe koje žive u inozemstvu.

“Oni su nas na neki način financirali”, kazao je pripadnik pokreta koji se predstavio kao Emir. Kazao je i kako su promotivni materijali pokreta također dolazili iz inozemstva. Svoju propagandu šire uglavnom putem stranice Bosanskinacionalisti.org koja je kreirana 2018. godine, a tamo se, uz ostalo, mogu naći poruke da su članovi BPNP protiv “kompromisa i štetnog mira” te nositelji “novog vala bosanskog nacionalizma, ponosa i tradicionalizma”.

“BPNP je nacionalistička i socijalistička organizacija. Iskreno se zalažemo za nacionalsocijalistički pogled na svijet”, jedna je od poruka.

Kao svoj najvažniji politički cilj istaknuli su “povratak Bosne Bošnjacima”.

Član pokreta iz Sarajeva koji se predstavio kao Nedim pojasnio je kako se odvija novačenje. Drugi pripadnici pokreta na društvenim mrežama prate objave odnosno lajkove kojima se podupiru ekstremistička stajališta te potom takve osobe kontaktiraju i postupno ih uključuju u svoje aktivnosti.

“Istražio sam tu ideju i svidjela mi se – nacionalsocijalizam. Priznat ću, tada sam htio pripadati nečemu”, pojasnio je svoje motive za pridruživanje pokretu ovaj mladić koji tvrdi kako je netočno da je u holokaustu ubijeno šest milijuna Židova.

Za sada nema potvrđenih informacija da su članovi BPNP-a organizirali nasilne akcije ili se sukobili s policijom ali su se osobe s njihovim znakovljem pojavljivali na javnim okupljanjima pa tako, primjerice i na komemoraciji u Srebrenici 2017. godine.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije za BIRN su potvrdili kako znaju za postojanje ove skupine te kako sve informacije o tome prosljeđuju Upravi policije MUP-a Federacije BiH. No u toj upravi tvrde kako o BPNP-u zapravo takvih podataka nemaju.

Kako to izgleda pogledajte u sljedećem videoprilogu…

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
direktno hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button