Kultura

Gradska lova članovima Možemo: Ovakvu ”umjetnost” Tomašević plaća sa 110 tisuća naših eura

Udruga Kontejner, u kojoj je glavna kustosica članica Možemo, od Grada Zagreba, odnosno Tomislava  Tomaševića, samo je ove godine dobila oko 110 000 eura. Kakve sve projekte financiraju građani Zagreba možemo vidjeti i na primjeru izložbe koja se održava od 17. do 30. rujna.

Poljska umjetnica s prebivalištem u Berlinu u udruzi Kontejner održat će svoju izložbu pod nazivom „Znakovi vremena“. Tema su sjećanja i priče vezane uz pandemiju koronavirusa.

Umjetnica, istraživačica i predavačica Karolina Żyniewicz provodi kolovoz i rujan u Zagrebu, najavljuju iz Kontejnera. U okviru EMAP rezidencije (European Media Art Platform) istražuje sjećanja i priče vezane uz pandemiju COVID-19. Fokus će biti na medicinske maske kao simbol tog izazovnog razdoblja, piše u najavi događaja.

Najava izložbe u organizaciji udruge Kontejner

„Żyniewiczin rad integrira antropologiju, umjetnost i biologiju, koristeći transdisciplinarni pristup za ispitivanje materijalnih tragova pandemije. Umjetnica upotrebljava prikupljene medicinske maske i radi intervjue koji bilježe osobna iskustva pandemije te analizira maske prema standardnim laboratorijskim protokolima. Te nalaze pretvara u umjetničke izraze, uključujući pisane tekstove, videozapise, fotografije i biološke uzorke, a cijeli rad će kulminirati na performativnoj izložbi“.

„U suvremenim bio-filozofskim teorijama, pojam života više se ne artikulira na tradicionalan način, s centralnim mjestom rezerviranim za pojedinačne jedinke, već se promatra kroz prizmu suživota. Živa su bića međusobno simbiotički povezana, a granice među njima nejasne“

Żyniewicz je prikupljala korištene maske iz pandemije

„Koronavirus SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19 jedna je u nizu potvrda tih teorija
koje razotkrivaju zablude o čvrstoj granici između pojedinaca. Glavna metoda zaštite od
virusa pokazala se maska koja je postala simbol biopolitičke prilagodbe novim okolnostima. Karolina Żyniewicz u svom se radu usredotočila upravo na taj element redizajna ljudske prisutnosti, prikupljajući korištene i odbačene maske, arhivirajući biološke otiske nepoznatih ljudi. Arhivu maski nadopunila je sustavno bilježeći iskustva pandemijskog života svojih poznanika“.

Što je Kontejner?

Kontejner je udruga iz Zagreba osnovana 2002. godine. „Bavi se kustoskim radom, organizacijom umjetničkih festivala i javnih kulturnih događanja, produkcijom umjetničkih radova, edukacijom, izdavaštvom i teorijom. Naše glavno područje interesa je progresivna suvremena intermedijska umjetnost, umjetnost zvuka i eksperimentalna glazba, s posebnim naglaskom na projekte koji istražuju ulogu znanosti, tehnologije i tijela u suvremenom društvu, kao i one koji se bave relevantnim i aktualnim fenomenima, provokativnim i intrigantnim temama te društvenim tabuima“, stoji na stranicama udruge. Kao rezultat rada udruge navedeno je sljedeće: „do 2023. producirali smo i koproducirali više od 100 umjetničkih radova i izdali preko 20 knjiga“.

Članica stranke Možemo na čelu udruge – Od Zagreba 2024. dobila gotovo 110 000 eura

Udruzi ne nedostaje financijskih sredstava. Na popisu donatora nalaze se: Europska unija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija, te Grad Zagreb.

Samo je Zagreb ove godine, od travnja do kolovoza 2024. Kontejneru isplatio nešto manje od 110 000 eura. Kustosica i projektna menadžerica udruge Tereza Teklić ujedno je i članica stranke Možemo. Zanimljivo je i to što Pupovčeve „Novosti“ vole intervjuirati članove ove udruge. Uz Teklić, intervju je dala i Davorka Begović, kustosica i projektna menadžerica. Specijalizirala se u području „suvremene (eksperimentalne) glazbe“. Projekt „Gibanja“ za koji je Grad Zagreb ove godine izdvojio 21 000 eura “eksperimentira” zvukom na jedan “progresivan način”. Što su „Gibanja“, pogledajte u priloženom videu.

Izvor narod.hr .

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button