Domovina

UKIDAJU LI SE NAPOKON MASKE U ŠKOLAMA?

Ministar Fuchs kaže da se razmišlja o ukidanju nošenja maski u školama a otkrio je i novosti za testiranje i samoizolaciju

U osnovnim i srednjim školama idući bi tjedan trebalo početi (samo)testiranje učenika što je izazvalo veliko nezadovoljstvo roditelja a i još je mnogo nedoumica oko toga. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u Dnevniku Nove TV kazao je da su za roditelje koji odbiju testirati djecu predviđeni upitnici, odnosno izjave da ne pristaju na to.

“Tu će izjavu dostaviti školi gdje dijete pohađa nastavu i neće se testirati kod kuće. U slučaju da dijete bude u kontaktu s pozitivnom osobom, to će dijete morati u samoizolaciju, a drugi ne”, kazao je ministar Fuchs.

Ako se, pak, neko dijete odbije testirati, a roditelj želi, tada će škola dati uputu o komunikaciji s roditeljima, koju su ravnatelji škola već dobili.

‘Djecu ne guramo doma, nego u školu’

Kontrole neće biti, kazao je. “Nitko ne dira djecu. Dapače, guramo ih u obrnutom smjeru – ne doma, već u školu”, poručio je ministar Fuchs. Rekao je i da se razmišlja o ukidanju mjere nošenja maski u školi, ali da će se o tome razgovarati s predstavnicima HZJZ-a sljedeći tjedan.

Već smo više puta pisali da je nametanje obaveznog nošenja maski za djecu u školi (ili bilo kojim drugim situacijama) etički jako dvojbeno.

Ključno pitanje koje treba postaviti je jesu li maske učinkovite u sprečavanju prijenosa respiratornih patogena? Metaanaliza podataka pokazala da niti jedan tip maski nije smanjio broj slučajeva sličnih gripi ili same gripe kako u općoj populaciji, tako ni kod zdravstvenih radnika. Istraživanje iz 2019. godine na 2862 sudionika pokazalo je da niti respiratori N95 niti kirurške maske “nisu rezultirali značajnom razlikom u učestalosti gripe”.

Štoviše, nedavni pregled literature i istraživanje koja su provedena pokazala su da maske nisu imale specifičan učinak na Covid-19, a nisu bile korisne niti od prijenosa akutnih respiratornih infekcija. Također je utvrđeno da se prijenos akutne respiratorne infekcije “mogao dogoditi zagađenjem osigurane respiratorne zaštitne opreme tijekom skladištenja i ponovne upotrebe maski i respiratora tijekom cijelog radnog dana.”

Rezultati najvećeg dosada provedenog istraživanja u vidu meta-analize 65 studija otkrilo je da maske za lice izazivaju štetne učinke za one koji ih nose, na psihološkoj, socijalnoj i fizičkoj razini – tzv. sindrom iscrpljenosti izazvan maskama (MIES). Izvorni rad dostupan na poveznici https://www.mdpi.com/1660-4601/18/8/4344/htm.

O psihološkom i fizičkom utjecaju nošenja maske po nekoliko sati dnevno, možemo sasvim relevantno govoriti kao djetetovi roditelji. Dolaskom iz škole, gdje je dijete prisiljavano nositi masku, naše dijete se redovito vraćalo s glavoboljama, povećanim umorom i razdražljivosti, a što uvelike utječe na kvalitetu njegovog/njezinog života, kvalitetu učenja, odnosa s obitelji i prijateljima, te na kraju i najvažnijeg, a to je utjecaj na opće zdravstveno stanje. Postavlja se pitanje tko ima pravo ugrožavati zdravlje naše djece i hoće li itko odgovarati za ovo? 

Djeca ne smiju odrastati s maskama kao neke jedinke bez identiteta. Vrijeme je za odgovorne i ispravne odluke. Jer ovo je sada već previše. Tko se boji neka ih nosi cijeli život. Samo pustite nas ostale da dišemo.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button